Alimentatie

Dé financiële specialist in alimentatie

Alimentatie is een veelbesproken vraagstuk bij een scheiding. Volgens de wet blijft u namelijk na de scheiding verplicht om financieel voor elkaar en uw eventuele kinderen te zorgen. Voor de kinderen bent u beiden, naar draagkracht, onderhoudsplichtig. Met partneralimentatie draagt degene met het hoogste inkomen bij aan de kosten van levensonderhoud voor de partner met het laagste inkomen.

Partneralimentatie

Na de echtscheiding blijft u verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Deze onderhoudsplicht staat nu eenmaal in de wet. De partneralimentatie komt in beeld wanneer één van de twee niet volledig in zijn of haar eigen onderhoud kan voorzien, ook wel de huwelijksgerelateerde behoefte genoemd. Dit betekent dat diegene gedurende het huwelijk een bepaald welstandsniveau gewend was en dit ook moet kunnen blijven behouden. Partneralimentatie speelt dus een rol als de inkomens van u en uw ex-partner verschillen. Degene met het hoogste inkomen draagt bij aan de kosten van levensonderhoud voor degene met het laagste inkomen.

Er is recht op partneralimentatie wanneer een huwelijk in gemeenschap van goederen of een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden wordt beëindigd, maar ook bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap. Wanneer een samenleving beëindigd wordt, is dit niet verplicht. Soms is deze plicht echter wel vastgelegd in het samenlevingscontract.

Kinderalimentatie

Na de scheiding blijft u samen verantwoordelijk voor de kinderen, zowel voor de zorg als voor de financiën. Het is natuurlijk erg belangrijk dat uw kinderen op financieel en emotioneel gebied zo min mogelijk merken van de scheiding. U kunt samen met uw ex-partner afspraken maken over de hoogte en de manier van betalen van de kinderalimentatie. Het is de bedoeling dat het kind dezelfde dingen kan blijven doen als voor de scheiding. De afspraken legt u vast in het ouderschapsplan of het echtscheidingsconvenant.
 De rechter toetst bij minderjarige kinderen overigens altijd de afspraken die u samen heeft gemaakt. Het is overigens niet mogelijk om kinderalimentatie met een koopsom in een keer af te kopen.

Let op! Sommige alimentatiebetalende ouders  moeten straks mogelijk een hoger bedrag betalen aan alimentatie na een uitspraak van de Hoge Raad op 9 oktober 2015. Lees er meer over in het nieuwsartikel.

Alimentatie berekenen

Wij hebben een unieke rekenmethode ontwikkeld voor de hoogte van de kinderalimentatie. U kunt de kinderalimentatie globaal zelf berekenen met onze alimentatieberekening. Voor het precieze bedrag is het slim om samen met ons uw totale situatie door te nemen. Een alimentatieberekening is namelijk altijd maatwerk. De uitkomst geeft een indicatie van de maximale draagkracht. De hoogte van de uiteindelijke alimentatie zal mede afhankelijk zijn van de behoefte van een kind of ex-partner aan een bijdrage en van uw specifieke omstandigheden. Bereken hier zelf uw alimentatie.

Onze aanpak en expertise

De Scheidingsplanner is een financieel expert gespecialiseerd in echtscheidingen. Wij hebben dus alle kennis in huis omtrent het vraagstuk alimentatie. Voor de berekening van de alimentatie kijken wij op een onpartijdige en gedetailleerde manier naar zowel het verleden als de toekomstige situatie:
• Zijn er mogelijkheden om zelf in het eigen levensonderhoud te voorzien?
• Waar heeft u samen van geleefd?
• Waar gaan de kinderen straks wonen?
• Hoeveel tijd zijn ze bij u of uw ex-partner?

De financiële invloed van de echtscheiding zetten wij tezamen voor u allebei op een rijtje. De wet ervaren wij daarbij niet als dwingend, maar meer als handleiding om er samen uit te komen. Onze unieke rekenmethode voor de alimentatie laat precies zien wie welk bedrag, wanneer en waarvoor moet betalen. U ziet meteen waar de hoogte van de alimentatie op gebaseerd is.

Als er bij u omstandigheden veranderd zijn, kunnen wij u ook helpen met een herberekening van de alimentatie. Zoals bij:
• Een studie van de kinderen
• Het verliezen van uw baan
• De nieuwe belastingregels voor 2015 die van invloed zijn op de alimentatie

Waarom de Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Burt Tenhof van Noorden | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 020 – 345 33 01 of vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

Scheidingsplanner Amstelland

Scheiden in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Volg ons op:

Facebook
GOOGLE
LinkedIn
YouTube
Twitter

Meer weten?

Bel 020 - 345 33 01 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.