Wat vinden kinderen belangrijk in een scheiding? - Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Een scheiding brengt veel veranderingen teweeg voor kinderen, hun gezinsleven gaat er immers heel anders uitzien. Papa en mama niet meer dagelijks zien, een nieuwe woning en misschien zelfs een nieuwe school. Hoeveel impact uw scheiding op uw kinderen heeft, is onder andere afhankelijk van zijn/haar karakter en leeftijd. En vooral ook van de wijze waarop u met uw scheiding omgaat en of u uw kinderen goede hulp biedt. Wat is belangrijk voor kinderen in een scheiding?

Vertel uw kinderen dat het niet hun schuld is

Veel kinderen leggen de schuld van uw scheiding bij zichzelf. Blijf met regelmaat benadrukken dat dit absoluut niet het geval is. Leg uit dat de scheiding niet met hun te maken heeft, maar met problemen tussen papa en mama. Ook na de scheiding kan het noodzakelijk zijn dat u uw kinderen hiervan moet blijven overtuigen omdat deze schuldgevoelens lang bij uw kinderen kunnen blijven leven.

Geef uw kinderen een stem in uw scheiding

Geef uw kinderen de kans om zich te uiten en te vertellen wat zij belangrijk vinden. Schep hierbij niet te veel verwachtingen en geef aan dat u samen uiteindelijk bepaalt welke afspraken er gemaakt gaan worden. Het belangrijkste is dat uw kinderen zich gehoord voelen.

Stimuleer contact met familie

Uw kinderen kunnen uw scheiding beter verwerken als zij meerdere mensen in hun directe omgeving hebben die hun het gevoel geven er niet alleen voor te staan. Het kan uw kinderen helpen als zij met hun emoties en vragen ook terecht kunnen bij andere volwassenen. Zoals opa of oma of een ander familielid. Stimuleer deze contacten dan ook. Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg en grootouders kunnen voor de kleinkinderen juist een enorm rustpunt en steun zijn.

Blijf eerlijk

Blijf eerlijk naar uw kinderen toe. Bedenk geen uitvluchten of smoesjes, kinderen voelen namelijk precies aan of u eerlijk bent of niet. Onduidelijke antwoorden op hun vragen zullen uw kinderen als onplezierig ervaren.

Laat uw kinderen contact houden met u allebei

Het is logisch dat kinderen hun ouders minder regelmatig zien na een scheiding. Als het contact goed is en als het contact regelmatig plaatsvindt hoeft dit geen probleem te vormen. Waar kinderen veel last van kunnen hebben, is als ze één van de twee ouders helemaal niet meer of erg onregelmatig zien. Besef u dat dat het voor uw kinderen belangrijk is om goed contact te hebben met beide ouders. Het helpt uw kinderen bij het aanpassen aan de nieuwe situatie en het voorkomt problemen op latere leeftijd. Kinderen kunnen een scheiding eerder verwerken en beter een plaats kunnen geven als hun ouders in staat zijn elkaar na de ouderrol te gunnen.