Hoe kan ik de echtscheiding regelen?

Hoe kan ik de echtscheiding regelen?

Is de beslissing om te gaan scheiden genomen? Het inschakelen van professionele hulp om de echtscheiding zorgvuldig te regelen is erg belangrijk. U moet tenslotte uw nieuwe toekomst vorm gaan geven en daarvoor keuzes moeten maken en beslissingen moeten nemen.

Uit een onderzoek* onder gescheiden mensen is gebleken dat inschakelen van professionele hulp door ruim driekwart van de ondervraagden noodzakelijk wordt geacht.

Waarom? Vooral omdat het zoveel moeten regelen en het maken van afspraken enorm tegenvalt. Men had met name veel moeite met alle zaken rondom de kinderen en de financiën. Uit het rapport is ook gebleken dat men achteraf gezien aangeeft dingen anders te hebben gedaan of informatie te hebben gemist. Men had vooral meer behoefte aan informatie over rechten en plichten en financiële zaken.

Maar wie laat u de echtscheiding regelen? Er is tegenwoordig een zee aan keuze in professionele begeleiding. Welke hulp past bij u? Dat is uiteraard erg afhankelijk van uw wensen en behoeften. Welke belangen staan bij u voorop? En wat zijn de verschillen? Om u te helpen hebben wij alle keuzemogelijkheden in kaart gebracht.

  • helemaal mee eens
  • grotendeels mee eens
  • grotendeels mee oneens
  • geen/andere mening

Professionele hulp is noodzakelijk

Scheiding regelen: Advocaat

Een advocaat bespreekt de echtscheiding meestal vooral op juridisch vlak met u. Afspraken over bijvoorbeeld de kinderen en de alimentatie moet u zelf maken. De advocaat neemt alleen met u door welke afspraken er in het verzoek tot echtscheiding moeten komen te staan. Pas als het verzoek compleet is, wordt dit naar de rechtbank gestuurd. U kunt de echtscheiding regelen door een gezamenlijke advocaat te nemen of u kunt ieder een eigen advocaat inschakelen. Als u een gezamenlijke advocaat inschakelt, dan wilt u samen de scheiding regelen en samen afspraken maken. Bedek wel dat een gezamenlijke advocaat geen mediator is! In het overzicht onderaan deze pagina zijn de onderlinge verschillen duidelijk voor u in kaart gebracht.

Als u met elkaar geen afspraken kunt maken, dan zult u ieder een eigen advocaat in de arm moeten nemen. In dit geval zal de advocaat alleen de belangen van zijn/haar cliënt behartigen. De advocaten zullen proberen om samen tot een overeenstemming te komen. Als dit niet lukt, dan zullen beide advocaten vechten voor de belangen van hun eigen cliënt. Dit doen zij door procedures te starten in de rechtbank. Over het algemeen duurt de scheiding langer en zijn de kosten veel hoger bij het inschakelen van een (eigen) advocaat. Ook is het risico op een vechtscheiding veel groter.

Wilt u ook op financieel en fiscaal gebied goede afspraken maken, bedenk dan dat een advocaat in veel gevallen zelf geen kennis van zaken heeft op het gebied van uw woning en hypotheek, pensioen, fiscale regels, alimentatie, onderneming etc. Hiervoor moet u dan nog apart een financiële expert inschakelen. Dat betekent vertraging in het gehele proces en extra kosten.

Scheiding regelen: Mediation

Wilt u samen graag in onderling overleg de echtscheiding regelen? Dan kunt u voor een mediator kiezen. Een mediator begeleidt de gesprekken tussen u en uw partner en is onpartijdig. Zo komt u tot oplossingen, die in allebei uw belang zijn. Bij mediation maakt u in principe samen de afspraken voor alle zaken die bij een scheiding komen kijken. De mediator zal u bij het proces helpen en daarin rekening houden met de gevoelens van u allebei. Hij/zij zal u in duidelijke taal informeren, uw wensen inventariseren en zal met alternatieven komen als u in het proces vastloopt. Op deze wijze kunt u tot oplossingen komen, die voor u en voor uw ex-partner aanvaardbaar zijn. En dat is niet alleen in uw beider belang , maar ook in het belang van uw kinderen. Het grote voordeel van mediation is het feit dat een mediationtraject over het algemeen korter duurt, minder kost en minder stressvol is dan bijvoorbeeld de gang naar de rechter. Meestal werken mediators samen met een advocaat, zodat u die niet apart hoeft in te schakelen.

Een aantal andere voordelen van mediation zijn:
• U komt er samen uit
• Dingen worden uitgesproken
• Sneller en goedkoper dan ieder een eigen advocaat

Tip: mediation is geen beschermd beroep. Kijk daarom altijd bij uw keuze of de mediator de nodige opleidingen heeft gevolgd. En let daarbij ook op of de mediator ook op financieel en fiscaal gebied is onderlegd. Juist op die gebieden worden vaak niet de juiste afspraken gemaakt. Beoordeel de mediator dus ook op zijn/haar kennis en ervaring op het gebied van woning en hypotheek, fiscale zaken, pensioen, alimentatie, etc. En kies tot slot ook altijd voor een mediator waar u beiden een goed gevoel bij heeft en die u allebei vertrouwt.

Lees meer over mediation.

Scheiding regelen: Scheidingsbemiddelaar

Het verschil tussen een scheidingsbemiddelaar en een mediator is niet altijd duidelijk. Dat is ook logisch omdat er veel raakvlakken zijn. Het grootste verschil is de werkwijze. Een mediator is het er over het algemeen om begonnen het gesprek tussen twee partijen goed te laten verlopen. Een bemiddelaar kan echter ook blijk geven van eigen meningen, zo invloed uitoefenen en een mogelijke oplossing aanreiken. Hij/zij kan ook, anders dan een mediator, met elk van de partijen afzonderlijk overleggen. Een mediator zal er echter juist voor zorgen dat cliënten juist wél met elkaar in gesprek blijven.

Over het algemeen kan ook een scheidingsbemiddelaar uw gehele echtscheiding regelen. Er is onderling wel veel verschil, met name het gehele financiële vraagstuk kan soms in mindere mate aan bod komen. De algemene vraagstukken worden in ieder geval besproken en de emoties die spelen komen aan bod. Daarnaast wordt er een ouderschapsplan voor de kinderen gemaakt en de boedelverdeling opgesteld. Ook bij een scheidingsbemiddelaar heeft u meestal geen eigen advocaat nodig.

Een aantal voordelen van een scheidingsbemiddelaar zijn:
• U komt er samen uit
• Er wordt direct een omgangsregeling voor de kinderen afgesproken
• De hoogte van de alimentatie wordt onderling besproken
• Goedkoper en sneller dan ieder een eigen advocaat

Ook bij een scheidingsbemiddelaar moet u erop letten op hoe hij/zij op financieel en fiscaal gebied is onderlegd. Vraag dus naar zijn/haar kennis en ervaring op het gebied van pensioen, fiscale zaken, woning en hypotheek, alimentatie, etc. Hebben zij die kennis zelf in huis of moeten zij dit uitbesteden aan een expert? Dit laatste heeft als gevolg dat het scheidingstraject meer tijd zal kosten, u wellicht met meerdere partijen te maken zult krijgen en dus ook met extra kosten.

Scheiding regelen: De Scheidingsplanner

Bij de Scheidingsplanner vindt u alle bovengenoemde soorten begeleiding onder één dak. Een advocaat heeft u ook niet nodig, dat regelen wij eveneens. Maar wij gaan nog wel een stap verder door uw scheiding óók financieel en fiscaal zo optimaal mogelijk te regelen. Bij het regelen van een scheiding komt namelijk echt veel meer kijken dan alleen de juridische zaken, de kinderen en de alimentatie. Er spelen veel  financiële vraagstukken, zoals wie blijft er in de woning wonen, wat wordt het inkomen na de scheiding, uw pensioen enzovoorts. De Scheidingsplanner is een onafhankelijk financieel adviseur gespecialiseerd in echtscheidingen en kijkt naar uw totale financiële plaatje, ook fiscaal én juridisch. Wij hebben alle kennis zelf in huis. En omdat een scheiding niet alleen om cijfers draait, komen ook de emoties bij ons aan bod en is onze begeleiding gestoeld op mediation.

Burt Tenhof van Noorden | | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen Voordelen Scheidingsplanner
– Alle voordelen van mediation mét inzicht in uw nieuwe financiële toekomst
– U wordt het samen eens en komt er samen uit
– Uw scheiding ook fiscaal geregeld
– Sneller en goedkoper dan ieder een eigen advocaat

Kortom, een complete scheidingsaanpak met alle begeleiding onder één dak. De Scheidingsplanner helpt u door het hele traject en neemt u alles uit handen. Het startpunt is overleg in een informele en open sfeer, met persoonlijke aandacht voor uw situatie en voor elkaars meningen en emoties. De begeleiding is gericht op het bereiken van de gewenste oplossing, met afspraken die in de praktijk ook echt gaan werken. Zodat u later kunt zeggen ‘we hebben het allemaal goed geregeld’.

En kunt u onderling geen afspraken maken om uw scheiding te regelen? Anders dan bij een mediator of bemiddelaar, kunnen wij ook alleen voor u de scheiding regelen.

Handig overzicht verschillen advocaat, mediator en Scheidingsplanner

Bent u er nog niet uit door wie u uw scheiding laat regelen? Voor uw gemak hebben we alle onderlinge verschillen tussen een advocaat, mediator en Scheidingsplanner in een handig overzicht duidelijk in kaart gebracht. In het overzicht ziet u wat de diverse scheidingsprofessionals voor u doen, wat hun doelen zijn en hoe er wordt omgegaan met de belangen van de kinderen.

Waarom de Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Burt Tenhof van Noorden | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 020 – 345 33 01 of vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

* Bron: TNS NIPO

Scheidingsplanner Amstelland

Scheiden in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Meer weten?

Bel 020 - 345 33 01 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Volg ons op:

Facebook
GOOGLE
LinkedIn
YouTube
Twitter