Fiscale valkuilen bij een scheiding - Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

De fiscale gevolgen van een scheiding

In de maand maart kennen veel huishoudens stress. U herkent het misschien wel: oeps… de belastingaangifte moet nog de deur uit! En wellicht is het voor u – zoals zo velen – ook een uitstelmoment en een last minute klus. Want leuker kunnen ze het niet maken, toch? Een scheiding kent ook veel fiscale gevolgen kent. De meeste aandacht in het traject gaat over het algemeen uit naar de zorg voor de kinderen, de boedelverdeling en de hoogte van de alimentatie. Toch moet u de fiscale gevolgen van een scheiding niet onderschatten. En net als bij de belastingaangifte op tijd voldoende zorg aan de fiscaal voordeligste oplossing besteden.


Valkuil 1

Het Fiscale Partnerschap

Het fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting voor echtgenoten/geregistreerd partners eindigt op het moment dat:

• U het verzoek tot scheiding heeft ingediend bij de rechter;
• U niet meer op hetzelfde adres bent ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.

Voldoet u niet aan beide voorwaarden, dan ziet de Belastingdienst u nog steeds als fiscale partners.

Vaak eindigt het fiscaal partnerschap in de loop van het jaar. De afspraken staan keurig vermeld in het convenant en het convenant is getekend. Tijd om over te gaan tot indiening van het verzoekschrift bij de rechtbank. U bent er samen aan toe om het helemaal af te ronden en dus moet het verzoekschrift ook maar snel bij de rechtbank worden ingediend.

Het fiscaal partnerschap eindigt dus op dat moment. U kunt dan samen voor bepaalde inkomens- en aftrekposten nog wel kiezen voor fiscaal partnerschap voor de rest van het jaar. Maar dan houdt het in beginsel toch echt op.

Maar eigenlijk wilt u dat niet. Bijvoorbeeld omdat door de gemaakte afspraken het fiscale moment van heffen of in aftrek brengen juist plaats vindt in het jaar daarna. En er is geen fiscaal partnerschap. Er zijn ongewenste fiscale gevolgen van de afspraken bij één van de partners. En juist door bijvoorbeeld het fiscale partnerschap zou u die ongewenste gevolgen nou net kunnen wegnemen. Een latere indiening van het verzoekschrift kan dan zeer wenselijk. Een juiste tijdsplanning kan deze valkuil voorkomen.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 020 – 345 33 01 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Handig overzicht verschil advocaat, mediator en Scheidingsplanner

U heeft de knoop doorgehakt, u gaat scheiden. U heeft waarschijnlijk tal van vragen. Wat wil ik? Wat moet ik allemaal gaan regelen? En wie kan mij helpen en adviseren? Wij merken dat deze laatste vraag scheidende mensen veel keuzestress geeft. Daarom hebben we een overzicht gemaakt wat de onderlinge verschillen zijn tussen een advocaat, mediator en Scheidingsplanner. U kunt het overzicht hier gratis downloaden.

Kwaliteit verzekerd

Een nuchtere kijk op een ingewikkelde zaak heb ik als prettig ervaren. Naast een deskundig, onpartijdig (integer) advies was het minstens zo belangrijk af en toe te horen: “we komen er wel uit”. Dat heb je goed gedaan, mijn dank voor je inzet.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Amstelveen

Burt Tenhof van Noorden | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje - Scheidingsplanner Amsterdam & AmstelveenWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.