Hoe vertellen we het de kinderen? - Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Wellicht één van de moeilijkste momenten van uw leven: uw kinderen vertellen dat u gaat scheiden. De manier waarop u dit aanpakt is heel erg bepalend voor de toekomst van uw kinderen. Onderzoek toont aan dat de mate waarin kinderen een scheiding kunnen verwerken, voor een groot deel afhankelijk is van de vraag hoe u met de scheidingsmelding naar uw kinderen toe omgaat. Daarnaast is de wijze hoe ouders met elkaar en naar de kinderen toe met de scheiding omgaan voor kinderen van levensgroot belang.

Wat is een paraplugesprek?

Kinderen hebben het er meest baat bij als ouders samen aan hun kinderen vertellen dat zij gaan scheiden: de scheidingsmelding. De scheidingsmelding samen met de kinderen, noemen we in de praktijk het paraplugesprek. Dit paraplugesprek is heel erg essentieel! In het gesprek vertelt u als ouders met elkaar aan de kinderen dat u gaat scheiden en dat het uw expleciete wens is dat zij een goede relatie behouden met ieder van de ouders. Hierbij worden onjuiste aannames en misverstanden rechtgezet. In het gesprek krijgen de kinderen ruimschoots de gelegenheid om daarop te reageren, ook emotioneel, en de kinderen kunnen ook hun wensen naar voren brengen.

Wat is een goed paraplugesprek?

We geven u graag een aantal tips:

  1. Geef elkaar als ouders niet de schuld, reageer niet vijandig naar de ander en maak duidelijk dat de scheiding op geen enkele manier de schuld is van de kinderen. Hoe logisch het in de ogen van een volwassene ook kan lijken dat de kinderen geen schuld hebben aan de scheiding; voor de kinderen is het heel belangrijk letterlijk te horen dat zij hiervoor geen aanleiding hebben gegeven.
  2. Voer het gesprek samen én bereid het gesprek samen voor. U blijft beide ouders, ook na de scheiding. Oefen het paraplugesprek zelfs. Bedenken hoe het gesprek zal zijn, is heel iets anders dan het daadwerkelijk voeren. Door samen te oefenen en de woorden uit te spreken haalt u de scherpe kantjes er voor uzelf af. Tevens wordt u zich bewust van uw eigen emoties en heeft u uzelf meer onder controle wanneer u daadwerkelijk voor de taak staat.
  3. Geef de kinderen gelegenheid te reageren en sta open voor reacties die kunnen komen. Denk aan vechten, vluchten, bevriezen; boosheid, verdriet, ongeloof. Het zal moeilijk zijn uw kinderen verdrietig te zien. Wanneer u hun reacties en emoties kunt accepteren, geeft u de kinderen ‘toestemming’ te mogen voelen wat zij voelen.
  4. Ga niet diep op de reden van de scheiding in. Dit is iets tussen u samen waarbij ieder ook een geheel andere beleving kan hebben hoe het komt dat u gaat scheiden. Heb respect voor de eigen beleving van de ander, wat u daar ook van vindt. Houd de reden op het niveau van de kinderen. Niet: “Mama is verliefd op een andere man” maar “We merken dat we niet meer gelukkig zijn wanneer we samen zijn.”
  5. Bespreek wat er zal veranderen na de scheiding én wat hetzelfde zal blijven. Dit biedt de kinderen houvast.

Meer tips voor een paraplugesprek

Kies een moment uit waarbij u niet gestoord wordt en neem met elkaar de tijd voor dit gesprek. Het werkt ook goed als u na het gesprek de tijd neemt om te kijken wat het gesprek bij uw kinderen teweeg heeft gebracht. Een moment vlak voor het weekend zou een goed moment kunnen zijn, bijvoorbeeld de vrijdagavond. Zorg ervoor dat u dat weekend goed beschikbaar bent voor uw kinderen. Monitor hoe uw kinderen ermee omgaan en ga het gesprek aan om te na te gaan of uw kinderen nog vragen hebben of ergens mee zitten. Herhaal dit in de komende tijd zodat uw kinderen de kans hebben om hun gevoelens en eventuele zorgen te uiten. Het liefst in een vast patroon.