Op vakantie na of tijdens de scheiding

Op vakantie tijdens of na de scheiding

De zomervakantie komt eraan. Wat gaat u doen dit jaar? Lekker thuis blijven en leuke uitstapjes maken met de kinderen naar het strand of een pretpark? Of gaat u liever de zon opzoeken in het buitenland? Wij voelen het zand al tussen onze tenen, u ook? Wat uw plannen ook zijn, als u gescheiden bent komt er iets meer bij kijken om alles geregeld te hebben voordat u de koffers echt kunt gaan pakken. Daarom besteden wij deze maand aandacht aan de zomervakantie met allerlei tips voor een onbezorgde tijd!

5 tips voor een heerlijke vakantie

1. Maak onderling duidelijke afspraken

In het ouderschapsplan staan de afspraken die jullie als ouders met elkaar over de kinderen hebben gemaakt. Zoals over financiële zaken, de zorgtaken en de omgangsregeling. De afspraak hoe er met de (zomer)vakanties wordt omgegaan valt hier ook onder. Omschrijf die afspraken altijd duidelijk in het ouderschapsplan. Want hoe duidelijker omschreven, des te minder kans op conflicten. En heeft u nog geen uitgewerkt ouderschapsplan omdat u bijvoorbeeld nog midden in het scheidingsproces zit? We geven graag als tip om er ook in op te nemen dat jullie als ouders ieder jaar in bijvoorbeeld de maand januari de vakanties voor dat jaar tezamen afstemmen.

2. Stem alles onderling duidelijk af

Bespreek samen als ouders de bestemming van de vakantie. Wat wil ik? Wat wil de andere co-ouder? Wat willen de kinderen? Kinderen vinden het namelijk ook erg leuk om betrokken te zijn bij het plannen van de duur en bestemming van de vakantie. Hou wel zelf de regie, de kinderen mogen meedenken maar niet bepalen. Spreek ook duidelijk met elkaar af, wie welke kosten van de vakantie betaalt. En neem als overweging mee dat sommige kinderen drie weken aaneengesloten bij de ene ouder als heel lang kunnen ervaren met een enorm gevoel van heimwee. Vaak willen kinderen ook graag een deel van de vakantie gewoon thuis zijn, of even acclimatiseren voordat de school weer begint.

3.  Maak met elkaar een planning

Maak ruim van te voren een planning met de andere co-ouder. Wanneer zijn de kinderen bij de ene ouder en wanneer bij de andere? Kinderen willen en hoeven overigens geen zes weken in het buitenland te zitten. Meestal is dat gewoon teveel en te vermoeiend en ook kostbaar. Een vakantieplanning is de basis waar u op terug kunt vallen en geeft iedereen duidelijkheid en rust. En natuurlijk kan men in onderling overleg altijd nog flexibel zijn en de planning aanpassen als dat nodig is.

4. Nieuwe partners en de vakantie

Als er nieuwe partners in het spel zijn, bespreek dan als ouders of het acceptabel is, dat de nieuwe partner (en eventuele kinderen van deze nieuwe partner) mee gaan op vakantie. En vraag ook zeker de kinderen wat zij hiervan vinden! De nieuwe partner doet er in ieder geval verstandig aan om zich terughoudend op te stellen. Kinderen willen voor alles exclusieve aandacht van hun ouder hebben.

5. Regel op tijd de benodigde documenten

Gaat u naar het buitenland op vakantie? Regel –naast een geldig paspoort, visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen- ook de volgende formulieren tijdig om onnodige vakantiestress te voorkomen:

Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland
• Recent uittreksel gezagsregister *
• Geboorteakte *
• Recent uittreksel BRP (was GBA) *
• Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
• Kopie paspoort toestemming gevende ouder
• Eventueel het ouderschapsplan
• Eventueel kopie retourticket van het kind

Informeer ook bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.

* Deze documenten mogen maximaal 3 maanden oud zijn

Meer tips?

Heeft u zelf nog tips? We horen ze graag. In de andere artikelen deze maand zullen we nog tips geven vanuit de situatie van de alleenstaande ouder en vanuit de situatie van het kind. Blijf ons dus volgen!

Meer nieuws over dit onderwerp

Waarom de Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Burt Tenhof van Noorden | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 020 – 345 33 01 of vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

Scheidingsplanner Amstelland

Scheiden in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Volg ons op:

Facebook
GOOGLE
LinkedIn
YouTube
Twitter

Meer weten?

Bel 020 - 345 33 01 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.