Pensioen en scheiden

Pensioen en scheiding

Het is niet het eerste onderwerp waar men bij een echtscheiding direct aan denkt, maar ook het pensioen moet geregeld worden. In de meeste gevallen zal het door ieder van u opgebouwde pensioen moeten worden verdeeld. Dit is echter alleen van toepassing als u óf getrouwd bent óf geregistreerd partnerschap heeft. Daarnaast verdeelt u alleen maar het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. 

Hoe moeten we het pensioen verdelen?

Het verdelen van de pensioenen kan op onderstaande manieren:

1. Pensioenverevening
Bij pensioenverevening hebben u en uw ex-partner ieder recht op de helft van beide ouderdomspensioenen die tijdens het huwelijk of tijdens het geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd. Pensioenverevening houdt in dat u op het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat, de helft van zijn/haar pensioenuitkering ontvangt van hetgeen hij of zij tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. En uw ex-partner ontvangt juist de helft van uw pensioenuitkering, die u tijdens het huwelijk heeft opgebouwd, op het moment dat u met pensioen gaat.

2. Pensioenconversie
U kunt in plaats van het pensioen te verdelen, ook kiezen voor conversie. Conversie wil zeggen dat het door u opgebouwde pensioen wordt gesplitst in een zelfstandig pensioen voor u en een zelfstandig pensioen voor uw ex-partner.

Het verschil met pensioenverevening is dat u het pensioen van uw ex-partner ontvangt op het moment dat u 65 wordt en niet op het moment dat uw ex-partner 65 wordt. Voor uw ex-partner geldt hetzelfde. Een ander verschil is dat u bij overlijden van uw ex-partner uw deel van zijn of haar pensioen blijft ontvangen. Daarentegen krijgt u het deel van uw pensioen, dat naar uw ex-partner ging, niet terug. Bij pensioenconversie wordt het door u opgebouwde pensioen eigenlijk als het ware gesplitst in een pensioen voor u en een pensioen voor uw ex-partner.

Voor scheidende partners kan het lastig zijn een keuze te maken tussen verevening en conversie. De Scheidingsplanner kan de verschillen duidelijk in beeld brengen, zodat u gemakkelijker een beslissing kunt nemen.

Pensioen in eigen beheer

Wanneer u een eigen onderneming heeft, heeft u waarschijnlijk uw pensioen in eigen beheer opgebouwd. Daar zitten voor- en nadelen aan. Als u ervoor gekozen heeft het pensioen in eigen beheer op te bouwen, houdt dit in dat u op de balans van uw onderneming een reservering voor uw pensioen opneemt. Het tijdens uw huwelijk opgebouwde pensioen in eigen beheer zult u met uw ex-partner moeten delen wanneer u uit elkaar gaat. Tenzij in de huwelijkse voorwaarden is vastgelegd dat dit pensioen buiten de verdeling valt of u samen andere afspraken maakt.

Het ligt voor de hand dat uw ex-partner voor zijn of haar pensioen niet afhankelijk wil zijn van de toekomstige ontwikkelingen van uw bedrijf en de door de Pensioen-BV behaalde beleggingsresultaten. Vandaar dat vaak gevraagd wordt om het pensioen voor de ex-partner af te storten bij een verzekeraar. Maar de reservering op de balans is niet altijd een reëel gevulde spaarpot. Vaak is het geld gebruikt in het bedrijf, bijvoorbeeld voor investeringen. Het kan dus heel lastig zijn om ineens een flink bedrag bij een verzekeraar te moeten afstorten. Daarnaast is het nog de vraag welk bedrag moet worden afgestort bij de pensioenverzekeraar. Het nemen van de helft van de reservering is niet toereikend. Aan de hand van de pensioenbrief en de pensioenberekening is te berekenen welk bedrag afgestort moet worden.

Onze werkwijze en expertise

De Scheidingsplanner is een financieel expert gespecialiseerd in echtscheidingen. Wij hebben dus alle kennis in huis omtrent het vraagstuk pensioen en scheiden. Wij helpen u om de wetgeving omtrent pensioenen inzichtelijk te krijgen. En wij helpen u met het maken van de keuzes die er zijn. Als het nodig is dan zullen wij bij de pensioenuitvoerder nog aanvullende informatie opvragen. Dat doen wij om voor onzekerheden oplossingen te kunnen zoeken en zekerheid bij het maken van de juiste keuzes te kunnen bieden.

Is bij u sprake van pensioen in eigen beheer? Dan wordt dit onderwerp nog een stuk ingewikkelder. Wij kunnen u echter uitstekend helpen met deze materie door onze jarenlange ervaring. En als het nodig is, doen wij dat vanwege de benodigde actuariële kennis samen met een specialistisch kantoor.

Waarom de Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Burt Tenhof van Noorden | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 020 – 345 33 01 of vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

Scheidingsplanner Amstelland

Scheiden in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Meer weten?

Bel 020 - 345 33 01 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Volg ons op:

Facebook
GOOGLE
LinkedIn
YouTube
Twitter