Het Pluspakket – Scheiden op latere leeftijd

Het Pluspakket – scheiden op latere leeftijd

We gaan steeds meer op latere leeftijd scheiden. Cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek laten een overduidelijke stijging zien van het aantal echtscheidingen onder 50- en 60-jarigen en zelfs onder de 70- tot 80-jarigen. Dat komt enerzijds omdat het tegenwoordig makkelijker is om te scheiden, en anderzijds omdat men nu anders tegen relaties aankijkt dan vroeger. Zo zijn vrouwen bijvoorbeeld tegenwoordig onafhankelijker en zelfstandiger. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker zelf een nieuwe toekomst opbouwen. Maar ook de wereld verandert, mensen durven meer keuzes te maken en er zijn gewoonweg meer mogelijkheden om persoonlijk geluk te bereiken.

De gevolgen van een scheiding op latere leeftijd

Natuurlijk zijn er overeenkomsten met de gevolgen van een scheiding bij 30- en 40-jarigen. Maar er zijn zeker ook verschillen als u na uw 50ste gaat scheiden, gewoon omdat u in een andere fase van uw leven zit. Op emotioneel gebied zijn de gevoelens vaak gelijk. Het gevoel achtergelaten te worden, niet meer goed genoeg zijn in combinatie met pijn, onzekerheid, ongeloof en machteloosheid is niet leeftijdsgebonden. Wat wel een belangrijk verschil is, is dat op deze leeftijd de droom van een mooie ouwe dag met elkaar dichterbij is gekomen. Als die droom op het ‘laatst’ uit elkaar spat, dan is de angst voor het alleen oud worden over het algemeen groot. Misschien gaat u zelfs wel voor het eerst van uw leven alleen wonen?

Waar zit het verschil dan in? Vooral op financieel gebied spelen bij een scheiding van 55-plussers bepaalde zaken een veel grotere hoofdrol. U zit nu eenmaal dichter tegen uw pensioen aan of bent misschien al met pensioen. Inzicht in de langere termijn wat betreft de inkomsten en uitgaven is nu nog belangrijker dan als u jonger bent. Een fundamenteel verschil is dat er minder naar het huidige inkomen gekeken moet worden, maar meer naar het toekomstig vermogen. Als u de vijftig gepasseerd bent, dan is de kans groot dat u meer aan ouderdomspensioen moet verdelen, dan wat u in de toekomst nog zelf kunt opbouwen. En dat wordt niet alleen door uw leeftijd veroorzaakt, maar ook door wat er in de loop der tijd is veranderd aan de pensioenregelingen zelf.

Ook het behoud van de familiebanden is in deze levensfase erg belangrijk. Vaak wordt er doordeweeks op de kleinkinderen gepast omdat de ouders aan het werk zijn. Volwassen kinderen en kleinkinderen moeten niet gedwongen worden een keuze te maken voor één van de ouders of grootouders. Zij hebben recht op een relatie met beide ouders of opa én oma. Hier zal tijdens de scheiding extra aandacht aan besteed moeten worden.

De voordelen van ons Pluspakket

Omdat een scheiding op een latere leeftijd zeker op financieel gebied andere gevolgen kent, hebben wij een speciaal Scheidingsplan ontwikkeld voor 55-plussers: het Pluspakket. In het pakket is voor verschillende onderwerpen tot de circa 80-jarige leeftijd van de scheidende partners een extra verkorte financiële planning opgenomen. Er wordt in het Pluspakket dus veel meer naar de langere termijn gekeken dan bij een scheiding op jongere leeftijd.

Voordelen Pluspakket

•  Geheel toegespitst op wat belangrijk is in deze levensfase
•  Extra (financiële) planning voor belangrijke onderwerpen
•  Inzicht in uw financiële toekomst voor een langere termijn

In het Plus-pakket geven we extra aandacht aan:

scheiding op latere leeftijd - woonwensenWoonwensen

Indien u na de scheiding in een koopwoning wilt gaan wonen, dan wordt de realiseerbare hypotheek niet alleen maar gebaseerd op het inkomen dat u op dit moment verdient. Ook uw pensioeninkomen wordt in de hypotheekbeoordeling betrokken. Dit kan grote invloed hebben op de woonwensen die u heeft.

scheiden op latere leeftijd - partneralimentatiePartneralimentatie

Welke invloed hebben de pensioen- en eventuele lijfrente-uitkeringen op de partneralimentatie?

scheiden op latere leeftijd - lijfrenteverzekeringLijfrenteverzekering

Als er kapitaal is opgebouwd in lijfrenteverzekeringen: wat daarmee te doen in de verdeling of verrekening van het vermogen? En wanneer heeft u het nodig?

.

scheiden op latere leeftijd - pensioenvereveningPensioenverevening

Hoe gaan we om met de verevening van de pensioenen? Delen we de opgebouwde pensioenen 50:50 conform de wet of is het juist raadzamer om tot een andere verdeling over te gaan, bijvoorbeeld in verband met de woonwensen en de realiseerbare hypotheek.

scheiden op latere leeftijd - behoud familiebandenBehoud familiebanden

Altijd standaard een onderdeel van ons scheidingstraject bij welke scheiding dan ook, maar in deze levensfase extra belangrijk. Daarom besteden we in het Pluspakket nog meer aandacht aan dit onderwerp.

Realiseer u dat voor het totaalplaatje alle financiële onderwerpen invloed op elkaar hebben. Zoals welk budget er voor de langere termijn beschikbaar is als het pensioen, de AOW en de lijfrenteverzekering ingaat. Is de woonlast dan nog te dragen? Daarom houden wij deze onderwerpen extra goed tegen het licht om u hierin optimaal te ondersteunen, zodat u de juiste beslissingen kunt nemen. Ons Pluspakket is dus geheel afgestemd op uw wensen en behoeften bij een scheiding in deze leeftijdsfase. Met het Pluspakket kunt u uw nieuwe toekomst extra zorgvuldig plannen.

Waarom de Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Burt Tenhof van Noorden | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 020 – 345 33 01 of vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

Scheidingsplanner Amstelland

Scheiden in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Meer weten?

Bel 020 - 345 33 01 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Volg ons op:

Facebook
GOOGLE
LinkedIn
YouTube
Twitter