Scheiden en eigen huis

Scheiden en eigen huis

Als u op zoek bent naar een koopwoning, dan kunt u een paar keer per jaar op de Open Huizen Dagen op huizenjacht. Op een makkelijke manier kunt u dan zonder afspraak vrijblijvend huizen bezichtigen en u breed oriënteren. Tijdens zo’n dag kan het zomaar gebeuren dat u tegen uw droomhuis oploopt. Zo’n huis waarbij u meteen het gevoel heeft van: ja, dit is wat we zoeken! Alleen nog een andere kleur of behang op de muur, maar verder is het echt helemaal perfect. Het huis waarvan u meteen weet: hier ik wil samen met mijn partner oud in worden. En uiteraard gunnen wij een ieder een lang en gelukkig leven samen in het huis van hun dromen, maar helaas overkomt het één op de drie stellen dat de liefde onderling toch na loop van tijd over is. En hoe moet het dan verder met dat droomhuis? We geven u graag wat meer inzicht rondom scheiden en een eigen huis.

Wat speelt er allemaal bij scheiden en een eigen huis?

Een eigen huis is één van de meest complexe vraagstukken bij een echtscheiding. Wanneer u samen met uw ex-partner in een koophuis woont, spelen verschillende zaken een rol:

  • Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit?
  • Rest er nog een hypotheekschuld op de woning?
  • Heeft de woning overwaarde?
  • Heeft één van beiden nog de wens om in de woning te blijven wonen?
  • Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld?
  • Hoe regelt u de zaken rondom de eigen woning en scheiding in uw belastingaangifte?

Mocht één van u in de koopwoning willen blijven wonen, dan is de belangrijkste vraag of dat financieel haalbaar is. Om daar duidelijkheid over te krijgen, zult u al uw financiële zaken op een rijtje moeten zien te krijgen. Dan weet u wat uw inkomen na de scheiding is en of de hypotheek van de woning hiervan te betalen is. Voor de tijdelijke situatie totdat de echtscheiding definitief is, kunt u onderling afspreken wie er voorlopig in de woning blijft. Komt u hier samen niet uit, dan kunt u aan de rechter een voorlopige voorziening vragen voor het gebruik van de woning.

Hoe zit het met de hypotheek?

Belangrijke vragen hierbij zijn onder anderen:

  • Hoe ziet de hypotheek eruit?
  • En welke levensverzekeringen of beleggingsrekeningen zijn gekoppeld aan de hypotheek?

Als duidelijk is hoe de hypotheek is opgebouwd, kan bepaald worden of er over- of onderwaarde in het huis zit. Een hypotheek is vaak meer dan alleen een geldlening. Er zitten veelal één of meerdere andere producten aan gekoppeld, zoals een levensverzekering en/of een beleggings- of spaarrekening om een geldbedrag bij elkaar te sparen om later uw hypotheek mee te kunnen aflossen. Ook dit moet dus goed geregeld worden.

Hoe kijkt de fiscus tegen scheiding en een eigen woning aan?

Een scheiding kent ook veel fiscale gevolgen. Een eigen woning is bij een scheiding echter meestal een fiscale valkuil als men zich niet goed laat informeren en hierdoor niet de juiste beslissingen neemt. We geven u hier één voorbeeld van hoe de fiscus tegen bepaalde zaken aankijkt.

Zodra één van de partners het huis verlaat, heeft dat gevolgen voor de eigen woningregeling. Conform de scheidingsregeling wordt de koopwoning voor de vertrekkende partner nog maximaal twee jaar lang fiscaal als eigen woning gezien. Het is afhankelijk van de juridische eigendomsverhouding en de juridische schuldverhouding, wie van de partners het eigenwoningforfait en de aftrekbare rente in die periode moet aangeven. Bij gemeenschap van goederen is dit ieder de helft, bij huwelijkse voorwaarden kan de eigendomsverhouding natuurlijk anders liggen.

Wanneer gaat nu die tweejaarperiode in

Een veel voorkomend voorbeeld uit de praktijk: partners zijn reeds 1 ½ jaar uit elkaar en één van de partners woont ook al samen met een nieuwe partner. Met het regelen van de scheiding hebben ze gewacht tot ze in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen en het met de kinderen goed loopt. In de praktijk wordt dan vaak gedacht, dat de tweejaarperiode pas gaat lopen als de partners ieder op een eigen woonadres staat ingeschreven.

Klopt dat wel?

Nee, dat klopt niet: de termijn gaat in op het moment dat één van de partners de woning definitief verlaat. Dat hoeft uiteraard niet het moment te zijn waarop men uit de woning vertrekt. Als de beslissing om ook echt te gaan scheiden dan nog niet genomen is, dan gaat de tweejaarperiode vooralsnog niet in. Op het moment dat het duidelijk is dat herstel van de relatie niet meer mogelijk is, dan gaat de tweejaarperiode in. In ons voorbeeld is na een half jaar duidelijk geworden dat de scheiding onomkeerbaar is, doordat één van de partners bij de nieuwe partner is gaan wonen. Van de tweejaarperiode is dus al een jaar voorbij. De horizon om met behoud van de aftrek van de hypotheekrente de zaken samen te regelen is een heel stuk korter geworden dan men dacht.

Meer nieuws over dit thema

Waarom de Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Burt Tenhof van Noorden | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 020 – 345 33 01 of vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

Scheidingsplanner Amstelland

Scheiden in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Volg ons op:

Facebook
GOOGLE
LinkedIn
YouTube
Twitter

Meer weten?

Bel 020 - 345 33 01 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.