Scheiden met kinderen: geef ze geen vechtscheiding cadeau

Scheiden en kinderen: geef ze geen vechtscheiding cadeau!

Wist u dat op 1 juni het de Internationale Dag van het Kind is? Een dag die over de hele wereld wordt gevierd. Deze dag is door de Verenigde Naties in 1954 in het leven geroepen. Met deze feestdag wil men wereldwijd alle kinderrechten actueel houden, het onschuldige karakter van kinderen vieren en actie ondernemen voor het welzijn van elk kind op aarde. En juist dat welzijn van kinderen is bij een scheiding heel belangrijk.

Kinderen in een scheiding

Met het welzijn van kinderen gaat het namelijk vaak mis bij een scheiding, en zeker als de scheiding in een vechtscheiding verandert. Voor volwassenen is een scheiding al een moeilijke situatie, kinderen zijn echter het meest kwetsbaar in het proces. Of ze nu jong of al wat ouder zijn, een scheiding heeft voor hun de grootste gevolgen. In de praktijk blijkt helaas dat steeds meer kinderen worden de dupe van een vechtscheiding. Dat wilt u toch niet voor uw kinderen? Vraag uzelf daarom af hoe u wilt dat uw kinderen later op de scheiding terugkijken. Dat de spanningen en ruzies tussen hun ouders onuitwisbaar in hun geheugen staan? Of dat ze het fijn vinden dat u het zo goed heeft aangepakt? Kinderen krijgen meer mee van een scheiding dan u over het algemeen denkt. U bent verantwoordelijk voor het welzijn van uw kinderen, dus bescherm ze en voorkom ten alle tijden een vechtscheiding! Wij geven graag u allerlei tips om u hiermee te helpen.

3 tips om een vechtscheiding te voorkomen

1. Verdiep u in de wereld van scheiden.

Indien u voor het eerst met een scheiding te maken krijgt, dan weet u vaak niet wat er allemaal op u afkomt. Een goede voorbereiding op het scheidingsproces is dan de eerste stap. Ga dus kennis vergaren. Wat zijn de gevolgen? Hoe gaat u het aanpakken? Welke professionele hulp gaat u zoeken? Op onze website vindt u over alle onderwerpen veel informatie.

2. Leg de schuld niet bij de ander

Het kan zijn dat u van mening verschilt waarom u gaat scheiden. En door alle emoties wordt de schuld meestal alleen bij de ander neergelegd. Doe dit niet. U gaat elkaar alleen maar verwijten lopen maken met als gevolg dat u ook geen respect meer voor elkaar heeft. Dat lost niets op.

3. Geef elkaar de ruimte

Zeker als u nog onder één dak woont. In deze situatie kan de vlam namelijk makkelijker in de pan slaan. Ga bijvoorbeeld om en om het weekend weg, dat creëert voor beide rustmomenten. En zo leert u allebei ook om los te laten.

 

Als je mijn vader beledigt, dan voelt het alsof je mij ook beledigt”

Rachel, 13 jaar

Open brief Villa Pinedo

Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 kinderen in Nederland te maken met een scheiding. In de praktijk blijkt maar al te vaak dat er tijdens en zeker ook na dit proces te weinig aandacht bestaat voor de gedachten en gevoelens van kinderen. Om hier verandering in te brengen heeft Stichting Villa Pinedo samen met jongeren een open brief opgesteld. Deze open brief moet volwassenen bewust maken wat er in het hoofd en hart omgaat van kinderen tijdens het scheidingsproces. Lees gedeeltes uit de open brief met ons mee:

Alles wat veilig en vertrouwd was wordt ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval 1 van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn.

Weten jullie wel hoeveel verdriet we soms stiekem hebben? Als we de boodschapper moeten zijn. Als we moeten luisteren naar de gemene dingen die jullie over elkaar zeggen. Als we zien dat jullie elkaar negeren waar we bij zijn.

Dus mogen we jullie een paar dingen vragen?

->   Laat ons alsjeblieft geen kant kiezen
->   Maak geen ruzie waar we bij zijn
->   Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen ons
->   Geef ons tijd om te wennen aan de nieuwe situatie
->   Luister echt naar wat we te zeggen hebben
->   Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden

Namens alle jongeren van Villa Pinedo

Lees hier de gehele open brief

Meer nieuws over dit thema

Waarom de Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Burt Tenhof van Noorden | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 020 – 345 33 01 of vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

Scheidingsplanner Amstelland

Scheiden in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Meer weten?

Bel 020 - 345 33 01 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Volg ons op:

Facebook
GOOGLE
LinkedIn
YouTube
Twitter