Stappenplan echtscheiding

Saskia: “Zoek uit bij welke instanties je kunt en moet aankloppen om aan informatie te komen om het een en ander te regelen in verband met huis, bezittingen, bankzaken en pensioenen.”

Stappenplan echtscheiding

Een echtscheiding is een moeilijk proces. Er zijn diverse stappen te nemen. Maar welke stappen? En hoe kunt u die het beste zetten? We hebben ze voor u op een rijtje gezet in het onderstaande stappenplan echtscheiding en geven u graag een aantal tips om u te helpen.

Misschien ook meteen de moeilijkste stap in ons stappenplan echtscheiding. U wilt uit elkaar gaan, maar hoe vertelt u het uw partner? Vertel het ten alle tijden persoonlijk! U kunt veel problemen tijdens de scheidingsprocedure voorkomen door de manier waarop u uw partner informeert dat u wilt scheiden.

Kies in ieder geval een rustig moment en vertel ook kalm en in hoofdzaken dat u een echtscheiding wilt. Geef uw partner ruimte voor reacties! Bedenk dat door de ernstige boodschap die u brengt, deze reacties tegenstrijdig kunnen zijn aan het normale karakter van uw partner. Ontkenning komt daarbij vaak voor, het is dus mogelijk dat u in een later stadium de boodschap nogmaals moet herhalen. Geef de ander geen hoop als u voor 100% achter uw beslissing staat, maar blijf aangeven dat de echtscheiding voor u echt de enige weg is.

Kies daarom altijd een rustig moment en vertel rustig en in hoofdzaken dat u scheiden wilt. Geef ook ruimte voor reacties. Deze reacties kunnen overigens door de ernstige boodschap die u brengt tegenstrijdig zijn aan het normale karakter van uw partner. Ook ontkenning komt vaak voor, het kan dus zijn dat u de boodschap in een later stadium nogmaals moet herhalen. Als u voor 100% achter uw beslissing staat, geef de ander dan geen hoop maar blijf aangeven dat de scheiding voor u echt de enige weg is.

Wanneer u na een (lange) periode besluit om uit elkaar te gaan, dan is de tijd aangebroken om het de kinderen te vertellen. U kunt met uw partner van mening verschillen over het wanneer en hoe. Denk hier samen goed over na! En wacht er nooit niet te lang mee en zeker niet totdat de scheiding definitief rond is!

Zoek ook bij de kinderen een rustig moment uit. Breng samen de boodschap en leg het op een duidelijke en rustige manier uit. Vertel ook dat het niet hun schuld is en dat de echtscheiding definitief is om valse hoop bij de kinderen te voorkomen. Spreek  nooit in negatieve bewoordingen over elkaar en laat de kinderen vooral niet tussen u beiden kiezen!

Vindt u het moeilijk om het uw kinderen te vertellen? Een mediator kan u begeleiden in de voor u beste manier.

Ook bij de kinderen moet er een rustig moment worden uitgezocht. Breng de boodschap samen en leg alles op een duidelijke en rustige manier uit. Leg ook uit dat het niet hun schuld is en dat de scheiding definitief is om valse hoop te voorkomen. Spreek in ieder geval niet in negatieve bewoordingen over elkaar en laat de kinderen nooit tussen u beiden kiezen!

Heeft u er moeite mee om het uw kinderen te vertellen? Een mediator kan u begeleiden in de voor u beste manier.

Om de echtscheiding zorgvuldig te kunnen regelen, is het noodzakelijk om hulp van een specialist in echtscheidingen in te schakelen. Dat kan een advocaat, mediator of een financieel expert zijn. Samen met uw professioneel adviseur maakt u tezamen afspraken over de echtscheiding. Welke adviseur het beste bij u past, hangt af van uw wensen en behoeften.

Meer informatie vindt u op Hoe kan ik de echtscheiding regelen?

Het meest complexe vraagstuk van het stappenplan echtscheiding. Er komen namelijk een hoop financiële, fiscale en juridische vraagstukken bij kijken. Wat is de hoogte van de alimentatie, hoe zit het met het huis, het eventuele vermogen, hoe worden de bezittingen en schulden verdeeld en hoe zit het met het pensioen? Laat altijd een financieel deskundige meekijken. Bent u er samen uit, dan worden de gemaakte afspraken door de echtscheidingsadviseur vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Lees meer over financieel advies bij een scheiding.

Als u gaat scheiden, moet u een ouderschapsplan maken. Als ouders heeft u een zorgplicht voor uw kinderen. Het plan gaat over uw minderjarige kinderen. De gemaakte afspraken over de zorg- en opvoedingstaken komen hierin te staan. Het ouderschapsplan maakt wettelijk onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Uw echtscheidingsadviseur kan u uiteraard begeleiden in het maken van het ouderschapsplan.

Heeft u overal afspraken over gemaakt, dan is de echtscheiding bij de rechtbank alleen nog maar een formaliteit. De rechter legt de goedkeuring van het verzoek tot echtscheiding vast in een echtscheidingsbeschikking.

U bent pas officieel gescheiden zodra de uitspraak van de rechter in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven. Uw echtscheidingsadviseur regelt dit voor u, daarna bent u definitief gescheiden. Let er wel op dat de beschikking binnen 6 maanden ingeschreven moet zijn. Uw adviseur mag deze termijn niet overschrijden want na die periode is het document niet meer geldig.

Ook na uw scheiding kunnen er nog nieuwe zaken spelen. Deze laatste stap in ons stappenplan echtscheiding is dus niet onbelangrijk. Denk bijvoorbeeld aan belastingen, nieuwe wetten en regels. Maar uw leefsituatie kan ook veranderen, bijvoorbeeld verlies van uw baan of een nieuwe relatie. Daardoor is er misschien een herberekening van de alimentatie nodig. Of een herziening van het ouderschapsplan. Uw (financiële) adviseur kan u hierbij helpen.

Waarom de Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Burt Tenhof van Noorden | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 020 – 345 33 01 of vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

Scheidingsplanner Amstelland

Scheiden in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Volg ons op:

Facebook
GOOGLE
LinkedIn
YouTube
Twitter

Meer weten?

Bel 020 - 345 33 01 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.