Tips grootouders scheiding

Tips voor ouders en grootouders bij een scheiding

De tweede zondag in mei… een speciale dag voor alle moeders over de hele wereld: het is moederdag! ‘s Ochtends wordt moeder graag lekker verwend met een niet alledaags ontbijt: croissantjes, verse sinaasappelsap en een gekookt eitje. Gezellig met het gezin aan tafel en natuurlijk cadeautjes: een mooie tekening of iets geboetseerd,  zelfgemaakt op school door de kinderen. En later op de dag op bezoek bij oma, want zij is tenslotte ook moeder en verdient ook die extra aandacht. Lekker samen aan de taart en een bosje bloemen mee. Wie is hier niet mee opgegroeid?

Als ouders aan het scheiden zijn, is dit helaas niet zo vanzelfsprekend. Vaak tot groot verdriet van het kind en oma. Want ook bij grootouders kan een echtscheiding voor veel leed zorgen. Uit een onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Plus Magazine, is voor 53% van de opa’s en oma’s het contact met hun kleinkinderen na de scheiding duidelijk anders geworden.

Ook wij horen in de praktijk vaak over verstoorde familiebanden met opa’s en oma’s. En nog vaker bij vechtscheidingen. Er wordt in dit geval niet vanuit het belang van het kind gedacht, maar puur vanuit emoties gereageerd. En het kind? En oma? Die worden zo onderdeel van het conflict. Wij geven u als ouders of als grootouders graag wat tips om de familiebanden te behouden.

Tips voor de grootouders

 • Vang uw kleinkind op zonder stemming te maken tegen één van de ouders:
  • Kinderen zijn loyaal naar vader en moeder, dus kies geen partij
  • Geef uw kind en kleinkind stabiliteit in een moeilijke periode
 • Biedt een luisterend oor en ondersteun uw kind, maar versterk haar/zijn emoties t.a.v. de scheiding niet. Naar de buitenwereld bent u dus neutraal. Uw ex-schoonzoon/dochter blijft nu eenmaal de vader/moeder van uw kleinkind.
 • U mag natuurlijk loyaal zijn aan uw kind, maar wordt geen onderdeel van het conflict door uw kind door dik en dun te verdedigen
 • Door de scheiding gaan soms oude tradities verloren, maak daarom nieuwe tradities. Bijvoorbeeld een paar keer per jaar een opa- of omadag.
 • Nodig uw kleinkind uit om te komen logeren of om uitstapjes met elkaar te maken. Hou daarbij wel vast aan de vaste gewoontes, dus wat u altijd doet. Zo blijft het voor het kleinkind herkenbaar. Ga dus geen extra dingen doen.
 • Blijf bij het kleinkind informeren naar het gezin, waarvan het kleinkind deel uitmaakt na de scheiding. Toon interesse voor het nieuwe thuis, maar hoor het kleinkind niet uit.
 • Mag u uw kleinkind niet meer zien? Blijf verjaardagen/examens, sportprestaties volgen en stuur kaartjes, gebruik Facebook of WhatsApp of stuur een cadeautje. Daarmee laat u aan uw kleinkind weten, dat u hem/haar niet vergeten bent. Dit opent de mogelijkheid, dat uw kleinkind misschien later zelf contact met u opneemt. En ook al duurt het lang, geef nooit op.

Tips voor ouders

 • Koppel het belang van uw kind los van uw eigen emoties in de scheiding. Gebruik het kind niet als een machtsmiddel ten opzichte van uw ex en dus naar zijn of haar ouders.
 • Kijk naar het belang van de grootouders voor uw kinderen. Dat belang is:
  • Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg
  • Volgens familietherapeuten hebben kleinkinderen die veel contact met hun grootouders hebben, minder emotionele problemen en gedragsproblemen, dan kinderen die hun grootouders nauwelijks kennen.
  • Grootouders kunnen juist een enorm rustpunt en steun voor de kleinkinderen zijn
  • Grootouders hebben doorgaans alle tijd en ruimte voor de kleinkinderen, terwijl de ouders druk bezig zijn met hun eigen leven weer naar een nieuwe toekomst te krijgen
  • Veel grootouders passen op doordeweekse werkdagen op de kleinkinderen. Juist na de scheiding zult u ze hard nodig hebben.

Tips voor de familiebanden

Belang kind centraal

In onze begeleiding besteden we tijdens de afspraken voor het ouderschapsplan ook altijd aandacht aan de familiebanden met opa’s en oma’s. Zo zorgen we ervoor dat dit onderwerp ook voor u als ouder én in het belang van uw kinderen voor uw nieuwe toekomst goed geregeld is. Bedenk ook dat grootouders altijd nog omgang met hun kleinkind kunnen aanvragen door een verzoekschrift in te dienen bij de kinderrechter. In principe zal de kinderrechter welwillend staan ten opzichte van zo’n verzoek, tenzij de rechter die omgang niet in het belang van het kind vindt. En wees eerlijk, in die situatie wilt u toch niet terecht komen? De scheiding op zich is al moeilijk genoeg, voor u en voor uw kind(eren).

Meer nieuws over dit thema

Waarom de Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Burt Tenhof van Noorden | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 020 – 345 33 01 of vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

Scheidingsplanner Amstelland

Scheiden in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Meer weten?

Bel 020 - 345 33 01 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Volg ons op:

Facebook
GOOGLE
LinkedIn
YouTube
Twitter