Top 10 misverstanden bij partneralimentatie

10 misverstanden bij partneralimentatie - Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

Als u gaat scheiden, dan kunt u misschien recht hebben op partneralimentatie. Hoe lang en op hoeveel u recht kunt hebben, hangt af van de omstandigheden. Partneralimentatie is vaak een lastig onderwerp tijdens een scheiding. Dat komt vaak door de tegenstrijdige belangen van beide partijen. En door misverstanden die over partneralimentatie bestaan.  Om u op weg te helpen hebben wij een top 10 van misverstanden over partneralimentatie samengesteld.

1. Partneralimentatie geldt alleen bij een huwelijk

Veel mensen denken dat het recht op partneralimentatie alleen bij een huwelijk bestaat. Maar partneralimentatie moet soms ook worden betaald na het verbreken van een geregistreerd partnerschap. En ook als u heeft samengewoond kunt u afspreken om partneralimentatie te betalen.

2. De vastgestelde duur van partneralimentatie ligt vast

Nee, dat klopt niet. De periode dat iemand recht heeft op alimentatie is van verschillende factoren afhankelijk. De rechtbank kan altijd beslissen om de duur van de partneralimentatie te verlengen of te verkorten. Dit gebeurt onder meer vaak bij veranderde omstandigheden.

3. Er is altijd recht op alimentatie

U heeft niet automatisch recht op alimentatie wanneer u gaat scheiden. Er gelden hiervoor een aantal voorwaarden. U heeft recht op partneralimentatie, alleen als je niet (volledig) in je eigen onderhoud kunt voorzien.

4. Man moet altijd betalen voor vrouw

Dit is een veelgehoord misverstand. Vaak verdienen vrouwen minder dan de man. Dit komt doordat de meeste vrouwen parttime werken en ook vaker voor de kinderen zorgen. Het is dus niet dat de man automatisch voor de vrouw moet betalen, maar het is vaak wel de uitkomst omdat de inkomens verschillend zijn.

5. Alimentatie wordt alleen berekend aan de hand van mijn inkomen

De alimentatie wordt berekend op basis van een aantal factoren. Een belangrijke factor is het inkomen van de ontvangende persoon. Daarnaast wordt echter ook naar andere zaken gekeken, zoals de draagkracht van degene die alimentatie gaat betalen.

6. Partneralimentatie eindigt bij pensioen

De alimentatie loopt ook door bij het behalen van de pensioenleeftijd. Wel is het zo, dat het bedrag moet worden aangepast aan de hand van de nieuwe situatie.

7. Partneralimentatie eindigt als ex een nieuwe relatie heeft

Alleen als de alimentatie ontvangende ex-partner gaat samenwonen met een nieuwe partner, vervalt de partneralimentatie. Als er wel een relatie met een nieuwe partner is, maar er wordt niet samengewoond, dan loopt de partneralimentatie gewoon door.

8. Bij vreemdgaan of overspel vervalt het recht op alimentatie

Het is erg pijnlijk als uw partner is vreemd gegaan. Vreemdgaan speelt echter juridisch gezien nauwelijks een rol. Als uw partner overspel heeft gepleegd, dan vervalt zijn/haar recht op alimentatie normaal gesproken niet.

9. Ervan afzien is voor altijd

Wanneer de alimentatieplichtige al een aantal schulden op zich neemt, kan er worden afgesproken dat de alimentatie gerechtige afziet van alimentatie. Dit neemt echter niet weg dat de alimentatiegerechtigde op een later moment toch succesvol alimentatie kan afdwingen als niet in het eigen onderhoud kan worden voorzien.

10. Duur wordt binnenkort verkort

Er zijn op dit moment inderdaad plannen om de duur van het recht op alimentatie te verkorten van 12 jaar naar 5 jaar. Het wetsvoorstel bevindt zich echter nog in een dusdanig vroeg stadium dat het onduidelijk is wanneer het gaat worden ingevoerd. De termijn van 12 jaar is overigens alleen van toepassing als u langer dan 5 jaar getrouwd bent geweest of als er kinderen uit de relatie zijn voortgekomen.

Wilt u meer weten over alimentatie of wilt u een herberekening van alimentatie laten uitvoeren? Neem dan contact op met ons op. Bel 020 – 345 33 01 of stuur een e-mail naar amstelland@scheidingsplanner.nl

Geef een reactie

Scheidingsplanner Amstelland

Scheiden in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Volg ons op:

Facebook
GOOGLE
LinkedIn
YouTube
Twitter

Meer weten?

Bel 020 - 345 33 01 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
 

Interessant? Delen mag!