Veelgestelde vragen > Scheiding en eigen bedrijf

Bij een scheiding waar een eigen bedrijf in het spel is, spelen vele complexe vragen een rol. Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen rondom de gevolgen van een echtscheiding met een eigen onderneming.

Een eigen onderneming kan de scheiding moeilijker maken. De continuïteit van het bedrijf kan zelfs in gevaar komen als de ondernemer bij de scheiding de ex-partner moet uitkopen. Het goed regelen van alle zaken rond uw echtscheiding en eigen bedrijf is dus erg belangrijk.

De volgende zaken moet u goed op een rijtje hebben, wanneer u de gevolgen van een scheiding met een eigen bedrijf in beeld wilt krijgen:
• Is het mogelijk om uw onderneming voort te zetten?
• Willen en kunnen u en uw ex-partner samen in de onderneming blijven werken?
• Valt de onderneming onder het te verdelen vermogen?
• Is het pensioen in eigen beheer opgebouwd?
• Is de onderneming gestart met een gouden handdruk?
• Valt uw onderneming of de winstreserve onder het te verrekenen vermogen?
• Wat is uw onderneming waard?

De Scheidingsplanner Amstelveen heeft alle expertise in huis om alle onderwerpen rondom ‘echtscheiding en eigen bedrijf’ voor u op een rijtje te zetten.

Als u een eenmanszaak heeft, dan wilt u als ondernemer het bedrijf meestal voortzetten. Vanwege de verdeling of verrekening is wellicht een waardering nodig. Daarnaast is het inkomen uit de onderneming van belang bij de bepaling van de alimentatie.

Het continueren van de onderneming is meestal in het belang van u beiden. Want zonder de onderneming is er eenvoudigweg geen inkomen en dus geen alimentatie. Dit pleit voor een reële waardering van de bezittingen van de onderneming.

Aan een eventueel bedrijfskrediet moet extra aandacht besteed worden. Het kan zijn dat het krediet op uw naam en op de naam van uw ex-partner staat of dat het krediet gekoppeld is aan de woning van u en uw ex-partner.

UITKOOP EN CONTINUÏTEIT
Als de ondernemer de ex-partner moet uitkopen, kan de continuïteit van de onderneming in gevaar komen als het bedrijf hiervoor niet voldoende geld heeft. Het kan een optie zijn dat de ex-partner een belang in het bedrijf houdt. Of dat de waarde van het bedrijf verrekend wordt met andere vermogensbestanddelen, zoals het huis.

Bij een BV spelen de aandelen een grote rol. Als u samen aandelen in het bedrijf heeft en één van u wil uit de BV stappen, dan moeten de aandelen van de ene naar de andere partner worden overgedragen. Het is dan de vraag hoeveel de aandelen van de onderneming waard zijn.

Het is altijd aan te raden u te laten adviseren door een financieel en/of fiscaal specialist die u helpt met:
• Het in kaart brengen van de fiscale consequenties wanneer u uw ex-partner uitkoopt (of andersom)
• Het verdelen van het in eigen beheer opgebouwde pensioen
• Het bepalen van de waarde van de onderneming

UITKOOP EN CONTINUÏTEIT
Als de ondernemer de ex-partner moet uitkopen, kan de continuïteit van de onderneming in gevaar komen als het bedrijf hiervoor niet voldoende geld heeft. Het kan een optie zijn dat de ex-partner een belang in het bedrijf houdt. Of dat de waarde van het bedrijf verrekend wordt met andere vermogensbestanddelen, zoals het huis.

Heeft u samen met uw ex-partner een VOF of man/vrouw-firma? Dan is de scheiding een stuk lastiger. In ieder geval zal in de scheiding het bedrijf verdeeld moet worden. Zijn er er bij de VOF nog andere zakelijke partners betrokken, dan is alleen uw deel en/of dat van uw ex-partner onderdeel van de scheiding.

Wanneer u niet samen met uw ex-partner met de onderneming verder wilt, moet er duidelijkheid komen over de waarde van  het bedrijf. De ene partner moet de andere partner dan uitkopen. Over de waarde van het bedrijf kan veel discussie ontstaan. U kunt voor het bepalen van de waarde van het bedrijf de accountant van de onderneming inschakelen, maar u kunt ook een externe accountant raadplegen. Het is aan te raden duidelijke afspraken te maken als u beiden de onderneming wilt blijven voortzetten.

UITKOOP EN CONTINUÏTEIT
Als de ondernemer de ex-partner moet uitkopen, kan de continuïteit van de onderneming in gevaar komen als het bedrijf hiervoor niet voldoende geld heeft. Het kan een optie zijn dat de ex-partner een belang in het bedrijf houdt. Of dat de waarde van het bedrijf verrekend wordt met andere vermogensbestanddelen, zoals het huis.

Of de onderneming verrekend of verdeeld moet worden, is afhankelijk van:
• Of er sprake is van partnerschap- of huwelijkse voorwaarden
• Of het bedrijf op uw naam staat of op beide namen
• De inhoud van de partnerschap- of huwelijkse voorwaarden

VAN WIE IS HET BEDRIJF?
Veel voorkomende bedrijfsvormen zijn:
• BV
• VOF of man/vrouw-firma
• Eenmanszaak

Bij een BV is het de vraag wie de aandeelhouder is van de BV. In een VOF kunnen meerdere partijen samen een bedrijf voeren. Vaak is er een vennootschapscontract waarin afspraken en regelingen zijn vastgelegd. De oprichter van de eenmanszaak is tegelijk de eigenaar. Als er onduidelijkheid is over het eigendom van het bedrijf, kan bij de Kamer van Koophandel informatie worden opgevraagd.

WEL OF GEEN HUWELIJKSE VOORWAARDEN
De onderneming valt onder het te verdelen vermogen als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen of als u een geregistreerd partnerschap heeft zonder voorwaarden. Bij gehuwden met voorwaarden, samenwoners en geregistreerd partners met voorwaarden behoort het bedrijf vaak tot het vermogen van één van beiden. Om na te gaan of de waarde van de onderneming een rol speelt bij de scheiding, is het belangrijk om de partnerschapsvoorwaarden of huwelijkse voorwaarden hierop goed te laten beoordelen.

DE HUWELIJKSE OF PARTNERSCHAPSVOORWAARDEN
In de huwelijkse voorwaarden staat benoemd of er sprake is van een gemeenschap. De onderneming kan dan in de gemeenschap vallen. Daarnaast kan  er een verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden zijn opgenomen, zoals:
• Een finaal verrekenbeding
• Een periodiek verrekenbeding

Wanneer in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding is opgenomen, kan het bedrijf onder het verrekenbeding vallen. Met als gevolg dat met de ex-partner de waarde van de onderneming geheel of gedeeltelijk verrekend moet worden.

Soms is het mogelijk om na de scheiding samen met uw ex-partner het bedrijf voort te zetten. En soms is dit ook de meest verstandige oplossing.

NIET UITKOPEN, MAAR BELANG HOUDEN
Als de ondernemer de ex-partner moet uitkopen, of andersom, kan de afkoopsom het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Vaak geldt er ook: geen onderneming, dus geen inkomen. Hierdoor kan een ondernemer ook geen alimentatie betalen.

AFSPRAKEN MAKEN
Als u ervoor kiest om samen de onderneming voort te zetten, dient u hier wel goede afspraken over te maken. Het kan nu heel goed gaan met het bedrijf, maar dat is natuurlijk geen garantie dat dit in de toekomst ook zo is. Het is heel vervelend als u via het bedrijf voor de schulden van uw ex-partner opdraait.

Waarom de Scheidingsplanner Amstelveen

Burt Tenhof van Noorden | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 020 – 345 33 01 of vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

[si-contact-form form=’1′]