Veelgestelde vragen > Pensioen na scheiding

Bij een echtscheiding komt ook het pensioen om de hoek kijken. Hoe zit het met de verdeling en wat moet u regelen? Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen rondom het pensioen na een scheiding.

 

Bij een scheiding wordt in de meeste gevallen het door ieder opgebouwde pensioen verdeeld. Dit geldt trouwens alleen als u óf getrouwd bent óf geregistreerd partnerschap heeft. En alleen het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, wordt verdeeld.

Hoe die verdeling precies werkt, leest u bij de vraag “Hoe zit met de verdeling van mijn pensioen?”.

WAT U MOET REGELEN OM HET PENSIOEN TE VERDELEN
U moet na de scheiding aan de pensioenverzekeraar of het pensioenfonds, waar u en uw ex-partner pensioen opbouwen of hebben opgebouwd, de echtscheiding officieel melden. Hebben wij uw scheiding geregeld, dan vullen wij voor u de formulieren in en informeren wij de betrokken verzekeraars over de gemaakte afspraken.

PENSIOEN IN EIGEN BEHEER
Niet alle pensioenen zijn bij een verzekeraar of een pensioenfonds ondergebracht. Is één van u beiden ondernemer met een BV, dan heeft u misschien uw pensioen in eigen beheer opgebouwd. Als er niet voldoende geld beschikbaar is op de rekening van de onderneming, kan het uitbetalen van dit pensioendeel lastig zijn. De hoofdregel is dat het pensioen voor de partner na scheiding afgestort wordt. Maar dan moet het geld wel beschikbaar zijn in de onderneming. De Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen kan in opdracht van één of beide partners naar alternatieven voor het afstorten van het pensioen zoeken.

FISCUS EN EIGEN ONDERNEMING
Ook fiscaal zitten er nog wel wat haken en ogen aan het verdelen van een pensioen in eigen beheer en aan het verdelen van de waarde van de onderneming. Hoe sommige zaken voor u uitpakken, is helemaal afhankelijk van uw situatie. Het is raadzaam om hier, bijvoorbeeld in samenwerking met uw accountant, samen met de Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen naar te kijken

De pensioenen kunnen op onderstaande manieren verdeeld worden:

1. Pensioenverevening
Bij pensioenverevening heeft u allebei recht op de helft van beide ouderdomspensioenen die zijn opgebouwd tijdens het huwelijk of tijdens het geregistreerd partnerschap. Wat voor het huwelijk of partnerschap is opgebouwd verdeelt u dus niet! In sommige gevallen kan er sprake zijn van een andere verdeling dan ieder de helft. Bijvoorbeeld als u dit heeft afgesproken in de huwelijkse voorwaarden of in het echtscheidingsconvenant. Dan gelden vanzelfsprekend die afspraken.

Bij pensioenverevening ontvangt u op het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat, de helft van zijn/haar pensioenuitkering van hetgeen hij of zij tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. En uw ex-partner ontvangt juist de helft van uw pensioenuitkering, die u tijdens het huwelijk heeft opgebouwd, op het moment dat u met pensioen gaat.

Verder is het bij pensioenverevening als volgt geregeld dat als uw ex-partner overlijdt, u het aan hem/haar toebedeelde deel van uw ouderdomspensioen terugkrijgt. En dat u niet langer de helft van zijn/haar pensioen ontvangt. En als u zelf komt te overlijden, dan ontvangt uw ex-partner geen deel meer van uw ouderdomspensioen. Maar ontvangt hij of zij juist weer het eigen, volledige pensioen.

2. Pensioenconversie
U kunt in plaats van pensioenverevening, ook kiezen voor conversie. Conversie betekent dat het door u opgebouwde pensioen wordt opgesplitst in een zelfstandig pensioen voor u en één voor uw ex-partner.

Het verschil tussen beide manieren is dat u het pensioen van uw ex-partner ontvangt op het moment dat u 65 wordt en niet op het moment dat uw ex-partner 65 wordt. En dat geldt ook andersom. Een tweede verschil is dat bij overlijden van uw ex-partner u uw deel van zijn of haar pensioen blijft ontvangen. Maar u krijgt het deel van uw pensioen, dat naar uw ex-partner ging, niet terug. Bij pensioenconversie wordt het door u opgebouwde pensioen eigenlijk als het ware opgedeeld in een pensioen voor u en in een pensioen voor uw ex-partner.

Voor scheidende partners kan het moeilijk zijn een keuze te maken tussen beide manieren. De Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen kan de verschillen duidelijk voor u in beeld brengen, zodat u makkelijker een beslissing kunt nemen.

Wie een eigen onderneming heeft, bouwt het pensioen meestal in eigen beheer op. En elk voordeel heeft zijn nadeel. Bouwt u uw pensioen in eigen beheer op, dan betekent dit dat u op de balans van uw onderneming een reservering voor uw pensioen opneemt.

ECHTSCHEIDING EN PENSIOEN IN EIGEN BEHEER
U zult het tijdens uw huwelijk opgebouwde pensioen in eigen beheer met uw ex-partner moeten delen als u gaat scheiden. Het kan wel zo zijn dat in uw huwelijkse voorwaarden is vastgelegd dat dit pensioen buiten de verdeling valt. En u kunt ook samen andere afspraken maken.

Waarschijnlijk wil uw ex-partner voor zijn/haar pensioen niet afhankelijk zijn van de toekomstige ontwikkelingen van uw bedrijf en de door de Pensioen-BV behaalde beleggingsresultaten. Daarom wordt vaak al alternatief gevraagd om het pensioen voor de ex-partner af te storten bij een verzekeraar. De reservering op de balans is echter niet altijd een reëel gevulde spaarpot. Vaak is het geld gebruikt in het bedrijf, bijvoorbeeld voor investeringen. Ineens een flink bedrag bij een verzekeraar moeten afstorten, kan dan moeilijk zijn.

WAARDERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER
Bovendien is het de vraag welk bedrag moet worden afgestort bij de pensioenverzekeraar. Het is niet toereikend om de helft van de reservering te nemen. Er kan aan de hand van de pensioenbrief en de pensioenberekening berekend worden welk bedrag afgestort moet worden.

WAT ALS HET GELD NIET IN DE EIGEN ONDERNEMING AANWEZIG IS
Er kunnen tussen de partners andere afspraken gemaakt worden als de BV de middelen niet heeft om af te storten en niet aan geld kan komen. Voorbeeld zijn afstorten op een later tijdstip of het verrekenen van het pensioen met een lijfrente of ander vermogen.

Waarom de Scheidingsplanner Amstelveen

Burt Tenhof van Noorden | Scheidingsplanner Amsterdam & Amstelveen

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 020 – 345 33 01 of vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

[si-contact-form form=’1′]